Savremen i stručan pristup
Savremeno liječenje reumatskih bolesti
DEXA - mjerenje koštane gustine u prevenciji osteporoze

Osteoporoza

Deksa
 

Dexxum T je najsavremeniji uređaj za mjerenje koštane gustine i predstvalja zlatni standard u dijagnostici osteoporoze. Više od 5 godina iskustva sa uređajem Deksa u dijagnostici osteporoze kao vodeće bolesti savremneog društva. Ordinacija dr. Rosić posjeduje desetogodišnje iskustvo u dijagnostici i terapiji osteoporoze u saradnji sa vodećim institucijama kao što su VMA i Specijalna Ortopedsko hirurška bolnica Banjica Beograd.

Šta je osteoporoza?
 

Osteoporoza je zdravstveni problem u kome dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, usled čega one postaju lomljive. Kosti gube svoju tvrdoću pravih gradivnih materija i postaju sunđeraste. Koštana masa određuje tvrdoću kostiju, nju određuju različiti faktori, kao što su starost, pol, životne navike. Nju grade soli kalcijuma (najviše kalcijum-hidroksiapatit). Da bi se kalcijum apsorbovao iz creva poreban je vitamin D, a da bi se zadržao u kostima potreban je estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca. Normalno se koštana masa stvara tokom detinjstva do dvadeset i pete godine života, ne menja se sledećih deset godina, i od trideset i pete se normalno gubi 0.3% do 0.5% koštane mase godišnje.

       

Simptomi
 

Simptomi osteoporoze mogu da prođu godinama neprimjećeno.Prvi znak osteoporoze često bude prelom kosti. Simptomi su drugačiji za različite kosti. Bol u predelu kičme je glavni znak slabe koštanosti pršljenova. Godinama, to dovodi do jakog bola u donjem delu kičme i gubitka na visini. Prelomi u osteporozi nastaju prilikom normalnih aktivnosti. Uopšte se ne radi o nekim velikim traumama. Prelom kuka, koji obično nastaje posle pada, u osteoporozi može doći usled neke manje nezgode, udara u tom predelu. Redovnim kretanjem, održavate fleksibilnost koštanih i zglobnih struktura i smanjujete mogućnost preloma.

Copyright © Rosić 2011 - 2019. Sva prava zadržana. 3G Studio